De gevolgen van beperkte toegang tot de tandheelkundige zorg


Hoe slecht is het voor je gezondheid als je weinig naar de tandarts gaat? Omar Badarne, oprichter van het Capels Tandheelkundig Centrum, heeft het van dichtbij meegemaakt. Hij zag de gevolgen wanneer mensen beperkte toegang hebben tot de tandheelkundige zorg.

Grote kans op gaatjes

Veel mensen gaan weinig naar de tandarts. Ze hebben bijvoorbeeld een tandartsfobie, gebrek aan tijd of problemen met hun financiën. Het heeft grote gevolgen voor hun mondgezondheid, wanneer ze om deze redenen een bezoek aan de tandarts vermijden. Ze hebben veel kans op gaatjes in de tanden en kiezen.

“Wie zijn de mensen die zich niet laten helpen? Waarom laten zij zich niet helpen? Hoe kan ik hen bereiken?”

Maak een afspraak

Psychische klachten

Door gaatjes en tandvleesproblemen kun je je gebit verliezen. Tanden en kiezen gaan mogelijk afbreken of loszitten. Je hebt hierdoor grote kans op kiespijn, maagklachten en een onfrisse adem. Bovendien ontstaan er bij mensen met een ongezond gebit vaak psychische klachten. Ze schamen zich zo voor hun gebit dat ze niet meer durven te lachen en te zoenen. Uiteindelijk kunnen ze in een isolement raken en ongelukkig worden. “Dit is erg onwenselijk. Zowel voor de patiënt zelf als voor de tandarts. Mijn team en ik proberen daarom de belemmeringen om de tandarts te bezoeken weg te nemen.”

Moderne praktijk met een moderne visie

Zorg verlenen is niet alleen een behandelplan opstellen. Als zorgverlener hoor je verder te denken. “Wie zijn de mensen die zich niet laten helpen? Waarom laten zij zich niet helpen? Hoe kan ik hen bereiken?” Deze vragen stelde Omar zich de afgelopen jaren. En daarom richtte hij het Capels Tandheelkundig Centrum op. Een moderne praktijk met een moderne visie: alle mogelijke oplossingen bieden, zodat iedereen in de buurt een betere toegang heeft tot de tandheelkundige zorg.

Maak een afspraak